Let op (3/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 13:45 | 5 maart 2024

Voorkom oplichting via uw salarisadministratie

Salaris naar de verkeerde rekening

Via een datalek komen veel gegevens, waaronder mailadressen, in handen van criminelen. Die maken daar op allerlei manieren gebruik van, bijvoorbeeld door vanaf een gehackt mailadres te mailen naar de salarisadministratie.

Oplichters geven uit naam van de medewerker een nieuw rekeningnummer door, waarop voortaan het salaris gestort moet worden. Vaak zijn dergelijke rekeningnummers van een zogenaamde geldezel of katvanger: een tussenpersoon die zijn/haar bankrekening laat gebruiken om geld door te sluizen. Ook komt het voor dat oplichters een rekening tijdelijk gebruiken en hem weer opheffen zodra ze het geld gepind hebben.

 

Hoe voorkomt u deze vorm van oplichting?

  • Wijzig het rekeningnummer niet op basis van een mail: vraag bij de werknemer na of de wijziging inderdaad aangevraagd is.
  • Werk waar mogelijk met een gesloten systeem waarin werknemers wijzigingen van gegevens kunnen doorgeven.
  • Vraag uw medewerkers regelmatig te controleren of hun gegevens onderdeel zijn van een datalek en doe dit ook met uw eigen gegevens. Dat kan b.v. op Haveibeenpowned.
  • Wijs uw medewerkers op het belang van sterke en unieke wachtwoorden voor al hun accounts en het gebruik van 2-stapsinlog. Download onze inlogwijzer voor een handig overzicht over veilig inloggen.