Let op (4/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 13:45 | 5 maart 2024

Hoe werkt 2-stapsinlog?

Om uw accounts te beschermen tegen hackers is het goed om naast een sterk en uniek wachtwoord 2-stapsinlog (ook wel 2-stapsverificatie genoemd) in te stellen. Hieronder leest u wat 2-stapsinlog is en hoe u er gebruik van kunt maken.

Wat is 2-stapsinlog?

Als ondernemer zult u op verschillende plekken een (online) account hebben. Bijvoorbeeld bij webwinkels, social media en bij uw zakelijke e-mail en bedrijfswebsite. Om in te loggen bij zo’n account hebt u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Natuurlijk zorgt u voor een sterk en uniek wachtwoord, maar wanneer hackers uw inloggegevens in handen krijgen is uw account niet langer beschermd. Daarom is het goed een extra beveiliging aan te brengen in de vorm van 2-stapsinlog: naast het invoeren van uw gebruikersnaam en wachtwoord (stap 1) moet nog een handeling verricht worden (stap 2). Bij zo’n handeling kunt u bijvoorbeeld denken aan:

– Het invoeren van een code die u ontvangt via sms, e-mail of een speciale authenticatieapp.

– Het bevestigen van uw inloggegevens met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

– Het scannen van een QR-code met uw telefoon of bankscanner.

Wanneer u 2-stapsinlog hebt ingesteld kunnen hackers die uw inloggegevens in handen hebben gekregen niet bij uw account zonder ook die tweede stap te zetten. En omdat die tweede stap op een ander apparaat (bv. uw telefoon of bankscanner) of via een ander kanaal (bv. e-mail) moet worden gezet, is het voor hackers erg lastig geworden uw account te misbruiken.

Hoe maakt u gebruik van 2-stapsinlog?

Gelukkig is 2-stapsinlog op veel plekken al gebruikelijk. Denk bijvoorbeeld aan banken, overheidsdiensten en medische diensten. Ook veel bedrijven en sociale media bieden 2-stapsinlog aan. Wanneer u een account aanmaakt bij een bedrijf of social mediaplatform kunt u kiezen voor de optie om 2-stapsinlog in te stellen. U krijgt dan te zien op welke manier u dit kunt doen. In de meeste gevallen kunt u zelf kiezen welke manier u prettig vindt. Dit zijn de meest voorkomende manieren:

– Een code via sms. Let op: een sms is niet altijd betrouwbaar, oplichters zijn in staat een valse sms te sturen die niet van echt te onderscheiden is.

– Uw inlog bevestigen met vingerafdruk of gezichtsherkenning.

– Een code via een authenticatieapp.

Wanneer u gebruik wilt maken van een authenticatieapp, dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Een veel gebruikte authenticatieapp is de Google Authenticator, maar er zijn ook andere authenticatieapps beschikbaar. U kunt de authenticatieapp van uw voorkeur downloaden vanuit de appstore op uw telefoon of computer.