Let op (2/4): Spooknota voor ondernemers Sinds 13:08 | 28 augustus 2024

Mijn computerbestanden zijn geblokkeerd

Als uw computer of bestanden op de computer zijn geblokkeerd, is dit meestal het gevolg van gijzelsoftware. Wanneer sprake is van gijzelsoftware krijgt u een melding te zien waarin staat dat pas toegang wordt gegeven na betaling van losgeld (ransom).

 

Dit kunt u direct doen

  • Verbreek de verbinding met internet.
  • Ontkoppel externe harde schijven en usb-sticks om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Heeft u het vermoeden dat uw computerbestanden gegijzeld worden? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk 

 

Wat is gijzelsoftware?

Gijzelsoftware (ook wel ransomware genoemd) is schadelijke software die een computer blokkeert, meestal vlak na het opstarten.

De gedupeerde krijgt een melding op zijn scherm waarin staat dat pas toegang wordt gegeven na betaling van losgeld (in het Engels ‘ransom’). Een extra gevaarlijke variant van ransomware is cryptoware, waarbij ook back-ups van bestanden aangetast worden.

Gijzelsoftware versleutelt uw bestanden. Het virus wordt verder verspreid door bijlagen en linkjes in e-mails. Om de versleuteling ongedaan te maken zijn één of soms meerdere sleutels nodig. Cybercriminelen beloven na betaling van het gevraagde losgeld de bestanden weer te ontsleutelen. Meestal gebeurt dit niet of niet volledig. Ook als de bestanden wel ontsleuteld worden is het gevaar niet meteen geweken: de gijzelsoftware staat nog op uw computer en kan opnieuw geactiveerd worden.

De politie heeft in samenwerking met twee online beveiligingsbedrijven de website Nomoreransom.org gelanceerd. Behalve adviezen vindt u hier ook een reeks ontsleutelcodes waarmee de vergrendeling van bestanden soms ongedaan gemaakt kan worden. Mogelijk vindt u hier ook een code voor het virus dat u getroffen heeft.

 

Wat te doen als u slachtoffer bent van gijzelsoftware?

  • Neem contact op met de Fraudehelpdesk
  • Doe aangifte bij de politie.
  • Betaling wordt doorgaans afgeraden, omdat u allerminst de garantie hebt dat u weer toegang krijgt. Bovendien helpt u zo mee deze criminele activiteiten in stand te houden.
  • Controleer bij de Autoriteit Persoonsgegevens of er sprake is van een meldingsplichtig datalek.

 

Heeft u het vermoeden dat uw computerbestanden gegijzeld worden? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk 

 

Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt van gijzelsoftware?

 

Meer weten over gijzelsoftware?

Lees het blog Ransomware: het overkomt de beste!