Let op (4/4): Valse sms namens BUNQ Sinds 13:45 | 5 maart 2024

Ik ben benaderd over mijn domeinnaam

Uw bedrijf wordt telefonisch of via e-mail benaderd door een hostingpartij: iemand anders wil een domeinnaam registreren die erg lijkt op uw domeinnaam. Om dit te voorkomen kunt u zelf deze domeinnaam laten registreren. Wanneer u dit doet betaalt u echter veel meer dan nodig is.

 

Dit kunt u direct doen

• Overweeg of u werkelijk risico loopt als er een domeinnaam in omloop komt die sterk op uw domeinnaam lijkt.
• Neem contact op met uw eigen hostingpartij en vraag daar de prijs voor de domeinnaam op.

 

Dit signaal wijst op fraude

Het hostingbedrijf dat u benadert wil dat u direct beslist over de registratie. Vaak beweert men ook dat het hun plicht is u te waarschuwen; dat is nooit het geval.

 

Heeft u het vermoeden dat u slachtoffer bent van domeinnaamfraude? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk 

 

Wat is domeinnaamfraude?

Bij domeinnaamfraude doen oplichters zich voor als een hostingpartij. Ze benaderen u telefonisch of via de mail met de mededeling dat iemand anders een domeinnaam wil registreren die erg lijkt op uw domeinnaam. Soms lijkt de naam er alleen maar op, soms is het exact dezelfde naam, maar met een andere extensie, zoals .eu, .info of .com.

De hostingpartij zegt verplicht te zijn u hiervan op de hoogte te stellen. Want dan kunt u de domeinnaam zelf laten registeren, zodat een ander er geen gebruik meer van kan maken. De hostingpartij kan de registratie voor u regelen, maar dan moet u wel direct beslissen.
Meestal vindt registratie ook echt plaats, maar tegen veel hogere kosten dan gebruikelijk. In een enkel geval wordt de naam niet geregistreerd.

Hoe voorkomt u domeinnaamfraude?

 

Heeft u het vermoeden dat u slachtoffer bent van domeinnaamfraude? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk