Let op (1/4): Spooknota voor ondernemers Sinds 13:08 | 28 augustus 2024

Controleer met wie u te maken heeft, wie uw foto’s gebruikt en of er sprake is van een datalek.

 

Controleer de partij van/aan u iets wilt (ver)kopen:

Voordat u iets (ver)koopt via een handelsplaats of webwinkel, kunt u hieronder controleren of er bij de politie meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. Het gaat dan om bankrekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers en internetadressen:

Zijn er meldingen bekend? Doe dan geen zaken met deze partij. Maar let op: geen melding betekent niet dat u geen risico loopt. Mogelijk is de (ver)koper nog niet bekend bij de politie of is het aantal zo laag dat de politie nog geen vermoedens heeft van een strafbaar feit. Blijf dus altijd alert en gebruik uw gezonde verstand. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
NB: Deze informatie komt rechtstreeks uit de bestanden van de politie. Er worden geen gegevens opgeslagen of verwerkt door de Fraudehelpdesk. Aan deze controlefunctie kunt u geen rechten ontlenen.

Is dit bedrijf bekend bij de Kamer van Koophandel?

Gaat u online zakendoen? Of heeft u een slechte ervaring met een bedrijf en wilt u weten of een bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Via de website van de KvK kunt u zoeken op (bedrijfs)naam, adres, website en/of KvK-nummer. Bestaat het bedrijf echt? Dan kunt u zich met een klacht wenden tot de ACM. Staat het bedrijf niet ingeschreven? Dan kunt u in geval van fraude contact opnemen met de politie.

Zijn mijn gegevens openbaar geworden bij een datalek? Dat kunt u controleren via:

De website Haveibeenpwned is ontworpen door een Australische beveiligingsexpert. Het wordt binnen de fraudebestrijding en cybercrimespecialisten algemeen beschouwd als een betrouwbare website om te controleren of en zo ja waar en wanneer uw gegevens openbaar zijn geworden. U kunt hier zien of uw e-mailadres, telefoonnummer en/of wachtwoorden openbaar zijn. Pas uw wachtwoorden aan en zorg voor unieke en sterke wachtwoorden voor al uw accounts.

Hoe lang bestaat deze website?

Soms kan het relevant zijn om te weten hoe lang een website bestaat en waar de website gehost wordt. Dat kan iets zeggen over de betrouwbaarheid van een website. U kunt die gegevens bijvoorbeeld opzoeken op de site van whois.com.

Alleen voor websites die eindigen op .nl kunt u ook kijken op de site van SIDN.

Worden mijn foto’s door anderen gebruikt?

Via Google Image Search of de Russische website Yandex kunt u zien of uw foto’s op andere plaatsen op internet te vinden zijn. Zo kunt u controleren of er buiten uw toestemming om gebruikt gemaakt wordt van uw foto’s.

Controleer bij wie u wilt gaan beleggen

Onbetrouwbare beleggingsaanbieders gebruiken diverse soorten misleiding om beleggers te overtuigen op hun aanbieding in te gaan. Gedupeerden zijn vaak veel geld kwijt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van ondernemingen waarvoor is gewaarschuwd door toezichthouders. Bijvoorbeeld voor ondernemingen die geen vergunning hebben of geen prospectus uitgeven terwijl ze dat wel zouden moeten doen volgens de wet. Via de website van de AFM kunt u zien voor welke partijen wordt gewaarschuwd. Op deze website kunt u ook zien of een partij een vergunning of Europees paspoort heeft.

Is dit een betrouwbare website?

Via deze link kunt u de betrouwbaarheid van websites of links controleren. Let op: wanneer de check aangeeft dat een website betrouwbaar is, betekent dit niet dat u geen risico loopt. Mogelijk is er nog niet voldoende informatie over de website om te kunnen aangeven of hij betrouwbaar is. Blijf dus altijd alert en gebruik uw gezonde verstand. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Contactgegevens van de bank

Krijgt u een telefoontje van de bank en twijfelt u of u werkelijk met de bank te maken heeft? Dan is het goed om op te hangen en zelf de bank te bellen. Maar wie googelt op de contactgegevens van de bank, loopt het risico op een valse website te komen, waarop oplichters hun eigen telefoonnummer hebben staan. Ook geven oplichters soms telefonisch nummers door waarmee zogenaamd de helpdesk van de bank gebeld kan worden. Onder deze link vindt u een lijstje met betrouwbare contactgegevens van de grootste banken in Nederland.