Valse sms namens BUNQ

Momenteel ontvangen we veel meldingen van mensen die een sms hebben gekregen over een verificatie/update/validatie. De afzender zou zogenaamd de BUNQ-bank zijn. Als u klikt op de sms, wordt er om uw contactgegevens gevraagd en wordt u vervolgens gebeld. Er zou zogenaamd een verdachte transactie plaatsgevonden hebben. In andere gevallen wordt er gesteld dat er malware op uw computer is geïnstalleerd.

Er zijn verschillende vervolgen gemeld:

  • Melders moesten een code op een website invoeren, een scan van hun gezicht doorsturen of een identiteitsbewijs uploaden. Vervolgens zou de bankrekening een aantal minuten niet bereikbaar zijn of er wordt aangegeven dat er contact opgenomen zal worden door een bankmedewerker.
  • Er wordt gevraagd een dagrekening te openen waarop het geld ‘veiliggesteld’ moet worden. De ‘medewerker’ helpt daarbij middels een teamviewerverbinding.
  • Er wordt een medewerker naar de melders toegestuurd. Melders wordt gevraagd hun bankpas en rijbewijs gereed te houden. De zogenaamde medewerker neemt vervolgens de bankpas mee.

In alle gevallen bleek na controle geld van de rekening afgehaald te zijn door de fraudeurs.

Advies

Klik niet op de link. Ontvangt u, na eventueel klikken, een telefoontje uit naam van BUNQ, verbreek dan de verbinding. Neem in beide gevallen zelf contact op met uw bank.