Toename acquisitiefraude en domeinnaamfraude houdt aan

Bent u ondernemer en ontvangt u een aanbieding, offerte of factuur? Wees dan alert. Want wij krijgen weer veel meldingen binnen over acquisitiefraude en domeinnaamfraude.

Bij acquisitiefraude gaat het om de misleidende verkoop van advertenties, van aanbiedingen voor de vermelding van uw bedrijfsnaam in een regionale gids, in een magazine voor een goed doel of op een website.

Soms wordt gesuggereerd dat deze vermelding gratis zou zijn, maar uiteindelijk ontvangt u alsnog een factuur. Of u ontvangt een factuur die veel hoger is dan het afgesproken bedrag. Ook kan het gebeuren dat u denkt te tekenen om gegevens te controleren en accorderen of een overeenkomst te beëindigen en u blijkt in plaats daarvan een overeenkomst te zijn aangegaan of verlengd te hebben.

Het gebeurt regelmatig dat uw akkoord voor bedrijfsvermelding wordt doorgegeven aan een aantal marketingbureaus. U ontvangt dan meerdere facturen, omdat uw bedrijfsnaam op verschillende plaatsen vermeld zou zijn. Wat we ook horen is dat melders op een dag meerdere keren gebeld of gemaild worden voor een akkoord, door steeds een andere aanbieder. Omdat gesuggereerd wordt dat het om een bevestiging gaat van het al eerder gegeven akkoord, geven melders steeds opnieuw akkoord. In werkelijkheid sluiten zij zo onbewust meerdere overeenkomsten af.

Ook ontvangen wij meldingen over dubieuze aanbiedingen voor het registreren van een domeinnaam. Dit zou nodig zijn omdat anders een andere partij een domeinnaam lijkend op die van u zou claimen. De domeinnaam wordt daadwerkelijk geregistreerd, maar voor een veel hoger bedrag dan het werkelijk kost als u het zelf zou aanvragen.

Advies

  • Let goed op waarvoor u tekent. Controleer altijd de gehele tekst en vooral de kleine letters.
  • Wees ook terughoudend met mondelinge toezeggingen. Er kan van zo’n telefoontje een opname worden gemaakt, waarmee mogelijk zelfs gemanipuleerd kan worden. De beller maakt niet altijd melding van het feit dat het gesprek wordt opgenomen.
  • Laat u niet onder druk zetten om snel te beslissen of reageren (‘deze aanbieding kan alleen vandaag nog’ is bijvoorbeeld een bekende smoes).

Toch getekend?

Maak melding bij de Fraudehelpdesk voor verdere gerichte adviezen. U komt op civielrechtelijk terrein waarbij raadgeving maatwerk is. Op basis van jarenlange ervaring kunnen we u adviseren over welke stappen te ondernemen.